Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lófajták

lo.jpg

 

 

ANGOL TELIVÉR

A telivér a világ leggyorsabb, és legértékesebb lófajtája, amely eltart és fenntart egy hatalmas nemzetközi tenyésztői és versenyeztetési ´ipart´. A telivér az alapvető fajtája a sportlótenyésztésnek, és számos lófajta nemesítésében vállalt szerepet.

TENYÉSZTÉS: A fajta a XVII-XVIII.században Angliában alakult ki, amikor az őshonos lovakat keleti ménekkel kereztezték. Alapító mének voltak: Byerley turk(1689), Darley Arabian(1704), Godolphin Arabian(1728). Tőlük származik a négy fő telivér vonal: Herod, Eclipse, Matchem és Highflyer, mely Herod fia volt.

JELLEMZŐ TULAJDONSÁGOK: A telivér a minőségi ló, majdnem tökéletes testméretekkel, melyekre jellemző, hogy az egyéb lófajták azonos testrészeivel szemben hosszabbak. Kiváló atletikus-, fizikai és szellemi képességekkel rendelkezik. Nehéz helyzetekben bátor, de idegrendszere kissé túlfeszített-robbanékony-, egyes egyedek nehéz természetűek.

 

shagya-arab.jpg

SHAGYA ARAB

A XIX. század nagy magyar méneseinek leghíresebb terméke a shagya arab, melyet céltudatosan minőségi hátaslónak, és az összehasonlíthatatlan magyar könnyűlovasság alapanyagának tenyésztették ki. A mai shagya arab ugyanolyan használható, mint ősei, egyaránt kiváló fogat-, és hátasló. Néhány törzse alkalmas sportlónak is, beleértve a díjugratást.

TENYÉSZTÉS: A shagya arab tenyésztésének központja az 1789- ben alapított Bábolnai Ménes. 1816 után Bábolna a tiszta arab telivér, majd fokozatosan egy döntően arab vérhányaddal rendelkező fajta kitenyésztését tűzte ki célul. A fajta kialakulásakor arab telivér ménekke fedeztettek spanyol, magyar és angol telivér származású kancákat. A fajta a nevét a alapítóménről, Shagyáról kapta, mely egy fakó színű, az átlagos arabnál magasabb(160cm), a Kehil törzsből származó ló volt. Utódai még ma is élnek Bábolnán, és Európa egyéb méneseiben.

JELLEMZŐ TULAJDONSÁGOK: Küllemében és tulajdonságaiban a shagya teljesen az arab lóra hasonlít, de a mai modern arabokhoz képest tömegesebb, csontosabb, a mar kifejezettebb, a lapocka dőltebb, a hátulsó végtagok- melyeket az arab telivéreknél gyakran kifogásolunk- a shagyánál általában helyes felépítésűek.

 

furioso.jpg

FURIOSO

A furioso szoros rokonságban áll a nóniusszal. Európa-szerte tenyésztik, Ausztriától egészen Lengyelországig. Ugyancsak katonai célokra alkalmazták, de a fajta finomabb, mint a nóniusz.

TENYÉSZTÉS: A fajta alapítói angol telivérek voltak. Furioso és North Star, melyek különböző mezőhegyesi kancákat fedeztek, köztün nóniuszokat is.

JELLEMZŐ TULAJDONSÁGOK: Megfelelő képességű, európai szintű hátasló minden szakágban, beleértve a militaryt is. Fogathajtásra szintén alkalmas.

 

knabstrup.jpgKNABSTRUP

A 30 000 évvel ezelőtt élt cro- magnoni ember barlangrajzain is láthatunk párductarka lovakat, de az ilyeneket a történelem során mindig nagyrabecsülték. A dán knabstrup mégis jóval újabb keletű, lévén hogy 1808- ban alapították egy spanyol kancával.  A párductarka vérvonalak már jócskán előfordultak a XIX. században is, a spanyol lovak között.